Suomen kylät – Finlands Byar ry on valinnut Vuoden kylän jo 80-luvulta alkaen. Nykyään mukaan on tullut myös Vuoden kaupunginosa – järjestön tunnuslause onkin ”Kaikki asuvat kylissä.”
Vuonna 2019 tittelit menivät Luoma-ahon kylään Alajärvellä ja Tuiraan Oulussa. Kylien lisäksi palkitaan yksittäisiä henkilöitä vuoden tiennäyttäjinä, maaseututoimijoina ja maaseutukasvoina.
Luoma-aholla elää noin 350 asukasta. Pienestä koostaan huolimatta kylä on poikkeuksellisen virkeä yritystoiminnaltaan. Siellä onkin enemmän työpaikkoja kuin asukkaita. Erityisesti metalliteollisuudesta on muodostunut kokonainen klusteri: yrityksiä ovat Ruukki, Mäkelä Alu Oy, An-La Oy sekä Al-Men Oy.
Teollisuuden lisäksi kylältä löytyy myös paikallisia palveluita kuten kauppa, parturi-kampaamo sekä päiväkoti. Ja tietenkin kyläleipuri eli Luoma-ahon leipomo, joka on toiminut jo vuodesta 1930 saakka. Nykyään leipomoa pitää jo kolmas sukupolvi.
Vuoden kylä – palkintoa juhlittiinkin leipomon kahvilassa.
Maakuntien vuoden kylät
Nykyisin vuoden kylä valitaan maakuntien esivalintojen perusteella. Eli maakunnat valitsevat kukin oman vuoden kylänsä, joista sitten valitaan se Suomen paras.
Vuoden 2018-2019 kyliä ovat olleet muiden muassa:
- Singsby, Mustasaari, Pohjanmaa
- Kelontekemä, Kittilä, Lappi
- Pylkönmäki, Saarijärvi, Keski-Suomi
- Pääsinniemi-Lauhjoki, Heinola, Päijät-Häme
- Sydänmaa, Eurajoki, Satakunta
- Märynummi, Salo, Varsinais-Suomi
- Markkuu, Tyrnävä, Pohjois-Pohjanmaa
- Tuovilanlahti, Maaninka, Pohjois-Savo
- Huuvari-Särkijärvi, Askola, Uusimaa
Kylätoiminnan merkitys
Vuoden kylä kilpailujen tarkoitus ei tietenkään ole toimia pelkästään kylien välisinä missikisoina, vaikka voittaahan tämäkin männävuosien kylätappelut.
Tarkoituksena on kannustaa Suomen kyliä sekä säilyttämään omalaatuiset piirteensä että uudistumaan ja aktivoitumaan. Jos suuret projektit hirvittävät ja tuntuvat etäisiltä, voisi vaikka alkuun miettiä jotain yhteistä harrastusta. Porukalla puuhamalla syntyy uusia ideoita positiiviset kokemukset yleensä poikivat lisää.